FAMILIE VAN DE VEN


Het is misschien niet de meest opvallende familie in 50 jaar Octopus, maar het is er wél een die zich flink heeft laten gelden binnen de vereniging. De familie Van de Ven stond mede aan de wieg van een aantal bijzondere ontwikkelingen bij Octopus. Voormalig voorzitster Marga beseft als geen ander het belang van enthousiaste vrijwilligers: “Een vereniging staat of valt bij mensen die er tijd in kunnen én willen steken.”


Ze volgt Octopus tegenwoordig alleen nog vanaf de zijlijn. Maar ooit, tweede helft jaren 70, stond ze daar middenin het veld. Marga van de Ven (van bouwjaar 1954) was er samen met haar zus Petra als de kippen bij toen de stilgevallen damesafdeling destijds opnieuw werd opgestart. “We hebben ons toen met ruim 15 dames gemeld bij de voorzitter en gezegd: wij willen basketballen. Nou dat kon. We begonnen onder leiding van trainster Puck Nabbe, die van Flash overkwam.” Marga had op Maurick de liefde voor het spelletje ontwikkeld en ook tijdens haar opleiding tot fysiotherapeute fanatiek gespeeld. “Wij begonnen met allemaal senioren”, kijkt ze terug. “Maar je zag wel dat in families mensen elkaar aanstaken. Zo ging het langzaam groeien.”

Octopus-kamp
Aan haar eigen sportieve carrière kwam al snel een eind, toen op haar 25ste reuma bij haar werd geconstateerd. “Ik kon niet meer ballen. Daarom ben ik toen maar gaan coachen bij de dames.” Ze werd door Bert Bollen gevraagd om de welpenafdeling op te zetten en deed dat vol enthousiasme. Marga stond ook mede aan de wieg van het Octopus-kamp. Uiteindelijk werd ze zelfs voorzitter. “Petra en ik woonden destijds op Klein Brabant. Zij deed toen het wedstrijdsecretariaat. Ons huis was in die periode zo’n beetje het zenuwcentrum van Octopus. Daar is heel wat af vergaderd. We hebben er zelfs het eindfeest van het seizoen nog een aantal maal gehouden. Dan gingen we ’s ochtends vroeg met 80 man dauwtrappen”, haalt ze op. “Er werd in die tijd basketbal gegeten, geslapen en geademd. We waren er zeven dagen per week mee bezig.”

Schuurmans
Naast de beide zussen deden ook hun broers Thijs en Jack actief aan basketbal. Marga’s zoon Yoram werd eveneens lid, maar had te kampen met ‘rotte enkels’. Petra is bij velen beter bekend als Petra Schuurmans, getrouwd met Cor. Met Rick en Ralf bracht ook die kant van de familie twee basketballers voort. Zo bleef de familielijn lang actief binnen de club. En dat leverde heel wat mooie herinneringen op. “Zo heb ik nog mee geregeld dat Octopus de fietsenstalling op de Vughtse kermis kon gaan bewaken. Dan reed ik regelmatig met een oranje kistje op en neer, om te zorgen dat er niet teveel geld daar was.” Ze stak ook een hoop tijd in het binnenhalen van achterstallige contributie. Elke gulden was er immers één voor de club.

Anno 2017 is Marga van de Ven een zeer gewaardeerd vrijwilliger bij tennisvereniging Wolfsbosch, waar ze onder meer in de technische commissie actief is. Ze noemt haar tijd bij Octopus: “Een fantastische beleving en een goede leerschool.” Ze weet nog niet zeker of ze bij de viering van het jubileum van de partij is. “Het is fantastisch dat Octopus 50 jaar bestaat, maar wat moet ik daar nu mee? Ik kan niet meer ballen. Als ik dat nog had gekund, was ik waarschijnlijk nooit weggegaan …”

Tekst: Ton de Kort
Fotografie: Astrid Quaedvlieg

WIL JE MEER INFORMATIE OVER BASKETBALL IN VUGHT OF OVER ONZE HISTORIE?